Sirecom

SIRECOM je Italijanska kuća tepiha a dinamična kompanija osnovana je 2000. godine. Specijalizovana je za dizajniranje i proizvodnju ručno rađenih tepiha za enterijere. Za kratko vrijeme postala je sinonim za moderan i dobro dizajniran detalj a koji je jako bitan za svaki enterijer.
Slika 114
Slika 115
Više informacija o proizvođaču Sirecom možete pronaći ovdje, a katalošku ponudu pogledajte na www.sirecomtappeti.it

Sastav tepiha

Često postavljana pitanja - Sastav tepiha - da li je važan?

Iako pri kupovini i nije u prvom planu, sastav tepiha je veoma bitan. Materijali odreduju njegovu cjenu, izdržljivost, održavanje, intenzitet boja, primjenu. Materijali od kojih se proizvode tepisi mogu se podeliti na sintetičke i prirodne. Sintetički tepisi su danas najpopularniji i najtraženiji. Cjenovno izuzetno pristupačni, laki za održžavanje, moderni i lijepih boja brzo su osvojili tržište.

Polipropilen (PP) je najčešći materijal za sintetičke tepihe . Polipropilenski tepisi dobro podnose kiseline i izbjeljivače što omogućava jednostavnije čišćenje čak i jačim sredstvima. Oni odbijaju vlagu tjerajući je sa osnove tepiha ka površini i brzo se suše. Otopran je na mrlje čija je osnova voda, pa je tako idealan tepih za prostorije u kojima deca često prosipaju tečnost ali i za one koji imaju kućne ljubimce. Zbog svojstva antistatičnosti koristi se u sobama sa računarima i drugom tehnikom. Ukoliko je krace šišan, pogodan je za stolice sa točkićima i kolica.

Poliester (PE) je drugi popularan sintetički materijal za izradu tepiha. Poliesterski tepisi imaju visok sjaj, deluju glamurozno i ugodno na dodir. Odbijaju vlagu što ih čini otpornim na budj i nečistoće na bazi vode, te jednostavnim za čišćenje. Moljci ih zaobilaze u sirokom luku, kao i polipropilenske tepihe.

Akril je sintetički materijal po izgledu i na dodir sličan vuni. Boje su svetle i postojane. Antistatičan je, otporan na mrlje, lakše se čisti od vune, ali je i kraćeg veka nego vuneni tepih. Odbija vlagu i brzo se suši te nije podložžan plijesni. Koristi se i kod tepiha miješanog sastava.

Viskoza se vodi kao sintetički materijal ali je napravljen iz prirodne celuloze. Ima visok sjaj pa ga često proglase za svilu. Po karakteristikama viskoza je slična pamuku. Viskozni tepisi su tanji, jednostavni za održavanje, jeftini i živih boja. Trajnost im je u skladu sa cijenom.

Vuna je najpopularniji prirodni materijal za izradu tepiha. Vuneni tepisi koštaju višše nego sintetički. Cijene vunenih tepiha zavise i od gustine tkanja kao i od kvaliteta vune. Najkvalitetnija i najtraženija je novozelandska vuna. Vuneni tepisi su nekada bili mamac za moljce, danas se oni tretiraju sredstvima protiv letećih napasnika. Vuneni tepih, uz pravilno održavanje, možže da traje i do 50 godina. Jedno od najvažnijih svojstava vune je otpornost na grinje, česte uzročnike alergija kod čoveka. Vuna je otporna na vatru i visoke temperature. Ima dobre izolatorske sposobnosti. Prima i otpušta vlagu i tako deluje kao prirodan regulator vlažnosti u prostoriji. Ipak, kod konstanto velike vlage vuna nije dobar izbor zbog moguće pojave budji i neugodnog mirisa. Vuna nema osobinu antistatičnosti, pogotovo kada je suh vazduh. Od nečstoća i mrlja problematični su krv, čaj, vino, kafa. Vuneni tepisi nisu najbolji izbor ukoliko imate kućne ljubimce.

0 0